Техничка школа Младеновац

Електронски дневник

Платформа за учење на даљину

ЕЛЕКТРОТЕХНИКА, МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА, ТЕКСТИЛСТВО И КОЖАРСТВО

О школи

0
ученик
0
подручја рада
0
учионице
0
школски простор (m2)

Техничка школа у Младеновцу постоји од 1907. године. Током година, школа је мењала локације и називе, али је у својој суштини била и остала највећи регионални центар средњошколског образовања ученика у области техничко -занатских занимања.

Школа је почела са радом  1960 . године, када је имала пет одељења, а ученици су похађали наставу у неколико одвојених зграда у Младеновцу. Данашња зграда школе направљена је и усељена  12. октобра   1961 . године, а наредне године почела је доградња и опремање објекта.

Техничка школа се  1969 . године ујединила са школом за квалификоване раднике „Живко Јаковљевић”, чинећи тако заједничку установу Школски центар. Тадашњи директор био је Живадин Арсић, а школа је имала 26 одељења и 37 професора. Због рационализације простора, средстава и кадрова, у Младеновцу је формиран Образовни центар „Вељко Влаховић”,  1976 . године, а у састав центра ушле су Техничка школа,  Гимназија Младеновац  и Школа за КВ раднике.

Током школске 1990/1991. Техничка школа поново почиње самостално са радом, а на основу плана школа је реализовала нове наставне планове и програме у подручјима рада као што су машинство и обрада метала, електротехника и текстилство. Током  1991 . године почело је опремање радионица, кабинета.

Генерација 1963 – 1967.

Техничка школа у Младеновцу постоји од 1907. године. Током година, школа је мењала локације и називе, али је у својој суштини била и остала највећи регионални центар средњошколског образовања ученика у области техничко-занатских занимања.

Данас школа има 641 редовних ученика који се образују за 27 различитих занимања у оквиру 3 подручја рада: електротехника, машинство и обрада метала и текстилство. Школа има 16 одељења четвртог степена, 11 одељења трећег степена и 3 одељења за децу лако ометену у развоју. Евидентно је да последњих неколико година расте интересовање ученика за занимања четвртог степена,  док се све мањи број основаца опредељује за занимања трећег степена. Због тога се трудимо да понуда занимања трећег степена буде атрактивна и у складу са потребама савременог друштва, па ученицима нудимо различита огледна занимања. Из тог разлога остварили смо сарадњу са ГИЗ-ом (од школске 2014/2015. школа има огледно занимање Бравар-заваривач у оквиру подручја рада Машинство и обрада метала) а од  школске 2009/2010. године школа је у склопу пројекта Реформа средњег стручног образовања у Србији, који подржава Министарство просвете и Европска унија, добила и два огледна одељења Аутоелектричар у оквиру подручја рада Електротехника и Модни кројач у оквиру подручја рада текстилство.

Школа има традицију добре сарадње са локалном привредом. Један део практичне наставе и ужестручних вежби, наши ученици обављају у друштвеним и приватним фирмама у окружењу.

Школа заузима простор од  6000 m2, на којем се налази  6 модерних радионица машинске струке, 3 радионице за занимања електротехничке струке и  2 текстилне радионице. Када је опремљеност школе у питању посебно бисмо истакли на комплетно опремљен CNC кабинет и кабинете са преко 150 рачунара.

Школа има фискултурну салу, као и недавно  изграђене  модерно опремљене спортске терене на површини од 3000м.

Водећи рачуна о безбедности ученика у школи од 2002. год. постоји унутрашњи видео надзор, а реализујући циљеве и задатке у оквиру првог Школског развојног плана (2006-2009.) уведен је и спољашњи видео надзор, док је школско двориште ограђено и осветљено. Школске 2013/2014. године школа је, реализујући још један од задатака Школског развојног плана (2012-2015.), ушла у пројекат ,,Школа без насиља” под покровитељством Јединице за превенцију насиља Министарства просвете и технолошког развоја и ,,UNICEF-a’’

У  сарадњи са невладином организацијом “VOCA” у школи последњих 20 година постоји систем за разглас.

У школи од 2002. године постоји Ученички парламент, а последњих година неколицина  ученика се окупља око пројекта Предузетништво младиху оквиру кога постиже завидне резултате. Школа је у предходне две године имала значајних успеха на националним и међународним такмичењима и смотрама, а ученичка компанија „Sixt Sence“ је својим патентираним сензорским уређајем за помоћ у кретању слепих и слабовидих особа освојила 3.место на Европској смотри младих проналазача у Португалу, што је пропраћено и признањем Владе Србије и премијерке Ане Брнабић (https://www.bizlife.rs/oni-ce-predstavljati-srbiju-na-evropskom-takmicenju-ucenickih-kompanija/).На „Profstart“ такмичењу ученици су освојили треће местоу организацији Фондације „Volnoe delo“ из Москве. Екипа HoGO – ученици Техничке школе направили су патент који ће омогућити помоћ људима који имају проблема са својом локацијом, онима којима су изгубили драгоцену ствар или помоћ приликом проналаска изгубљеног љубимца.

 

Поштовани родитељи, драги ученици,

изузетна ми је част што са Вама могу поделити понос свих нас који смо део колектива Техничка школа у Младеновацу.

Наша школа ради од 1907. године. Велики број ђака који су се образовали и који се сада образују у широком спектру образовних профила, традиција добре наставе, успеси на такмичењима, посебна брига о деци, добри услови за рад и учење – показатељи су нашег квалитета. До виших нивоа постигнућа ученика долазимо на ефикасан и савремен начин.

Поносан сам што можемо рећи да у нашој школи раде наставници чији су радни успеси изванредни. Они пред ученике постављају изазове и инспиришу их да померају сопствене границе у размишљању и учењу.

Већ дужи низ година улажемо изузетно много снаге и енергије у развој наше школе. Пројекти, сарадња са локалном заједницом  и републичким институцијама, стручни семинари у нашој школи, као и учешће на разним такмичењима, представљају само неке од видљивих ефеката те енергије наших предавача и ученика. 

Поштовани родитељи и старатељи, уколико размишљате да управо нама поверите васпитање и образовање вашег детета, охрабрујем вас да нас посетите и поразговарате са нашим наставницима и стручним сарадницима, а они ће радо одговорити на сва ваша питања.

Техничка школа Младеновац је ту да се постара да пружи квалитетно образовање и васпитање, уз ефикасан и професионалан рад наших наставника који су у стању да испоштују све захтеве које намеће савремено доба.

Са поштовањем, 
Добрица Ђурђевић , дипл. инж. електротехнике