Техничка школа Младеновац

Техничка школа добила најмодернији Мејкерс лаб

Техничка школа у Младеновцу , позната по запаженим успесима ученика у предузетничким програмима, започиње нову школску годину богатија за Мејкерс лаб учионицу.

Након 8 отворених Мејкерс лабова за годину дана, свечано је отворен још један, а до краја године центре за иновације и мултидисциплинарност добиће још 6 школа широм земље.

Представници Групе за образовање, заједно са представницима компанија које подржавају овај програм, посетили су 8. септембра Техничку школу у Младеновцу поводом званичног отварања Мејкерс лаба који је увеличао и обележавања Дана школе за ученике, наставнике и заједницу ове средње школе.

На отварању учионице будућности која овог пута укључује и професионални студио, у име школе-домаћина, о значају савремених програма за образовање младих говорили су Добрица Ђурђевић, директор школе, као и Милан Божић, наставник и координатор Мејкерс лаба и ментор једне од ученичких компанија која је остварила запажене успехе у различитим предузетничким програмима.

DSCF6070

Идеје које померају границе, и подршка да знање преточе у стварност

О значају удруживања за бољу будућност младих па и целог друштва, присутнима су се обратили представници Групе за образовање, као и нових националних партнера иницијативе – Ања Алексић, чланица Управног одбора компаније Comtrade и Александар Николић, директор маркетинга бренда Tesla.

Електротехника, машинство и обрада метала, текстилство и кожарство су подручја рада у оквиру којих Техничка школа у Младеновцу већ више од 60 година бележи запажене резултате, успешне ученичке пројекте и сарадње са привредом и другим секторима. Предузетничке идеје које померају границе, успеси ученичких компанија на националном и светском нивоу, професионалци, доктори наука у наведеним областима, само су неке од ствари којима Техничка школа може да се похвали – истакао је Добрица Ђурђевић директор школе током свечаног отварања Мејкерс лаба.

slika6

Већ 18 година колико постоји организација Достигнућа младих у Србији, ученици из Младеновца бриљирају у свим нашим програмима, од онлајн симулације банке у акцији до такмичења ученичких компанија. Сигуран сам да ће се њихови успеси и даље низати, сада уз додату вредност простора који ће им омогућити да своју креативност и иновативност још више развију. Надам се да ће овај Мејкерс лаб постати омиљено место окупљања предузимљивих младеновачких средњошколаца и да ће се из њега изродити још много ученичких компанија – изјавио је Дарко Радичанин.

Младеновац као плодно тло младих предузетника и њихових идеја

Мејкерс лаб у Техничкој школи у Младеновцу доноси и новине када је реч о наставном програму и плану. Наиме, овог пута учионица будућности у саставу ће имати и видео монтажни студио у коме ће се изводити настава из предмета Техничар мултимедије што ће омогућити ученицима да стекну знања из области аудио и видео технике. На овај начин, кроз активности у ваннаставним програмима, млади ће имати прилику да се упознају са вештинама за 21. век али и да надограде већ постојеће које стичу у оквиру редовне наставе.

Представник “Sixth sense“, тима Петар Милановић говорио је о уређају за слепе и слабовиде особе захваљујући којем су освојили у 2019/2020. години прво место на националном такмичењу ученичких компанија у Београду, као и треће место у категорији Награда публике на Такмичењу за најбољу ученичку компанију Европе. Ту се списак успешних прича не зауставља. Млади Младеновчани из Техничке школе показали су се и на републичким такмичењима из машинства и текстилства, али и из електротехнике.

DSCF6401
DSCF6156
DSCF6034
DSCF5977
DSCF5987
DSCF6379
DSCF6221
DSCF6003
DSCF6013
DSCF6137
DSCF6062
DSCF6311