Техничка школа Младеновац

школска слава - СВЕТИ САВА

Сваке године, траадиционално се обележава Школска слава – Свети Сава, 27.јануара. Тај дан у школи се обележава радно, без наставе. У школи се одржава Светосавска академија у којој учествују ученици наше школе у оквиру драмске и рецитаторске секције. Као школска слава Свети Сава се слави од 1840. године, када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Крагујевцу. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за “патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља”. Све до 1945. године слављен је Свети Сава, а тада је, одлуком власти укинут. Као школска слава поново је почео да се слави 1990. године.

Прослава Светог Саве

27. jануар 2024.

“Српски народ је најважније дело Светог Саве, а Свети Сава најважније дело српског народа. Тако се вековима стварају и престварају, ткају и преткивају, српски народ и Свети Сава.” Тако је некад и негде говорио Матија Бећковић.

У оквиру програма обележавања школске славе, Светог Саве, драмско-рецитаторска секција Техничке школе извела је представу под називом “Важно је знати”, хор Техничке школе извео је Светосавску химну и песму “Ко удара тако позно”, а за крај специјални гост Лена Милевски извела је соло нумеру “Светло у тами”.

Хвала професорима и ученицима који су својим радом и трудом уприличили ову манифестацију!

Срећна нам слава свих слава, Свети Сава.

Светосавска академија